Over Kees Hilhorst, docent

annakeesstemt 2

 

 De drijfveren van vioolleraar Kees Hilhorst zijn  liefde voor muziek, plezier, en interesse in het lesgeven.  Kees geeft les vanaf 1991. In de loop van al die jaren heeft hij allerlei ervaringen opgedaan. Lessen aan vier tot negentigjarigen, het geven van individuele lessen, groepslessen, ensembles, kamermuzieklessen, symfonie-orkesten dirigeren, weekcursussen geven voor 'Huismuziek', altvioolles, barokvioolles. Schoolconcerten. Presentaties op scholen. Masterclass geven. Stagaires begeleiden. Leerlingen opleiden voor de muziekvakopleiding. Altvioolles, barokvioolles. Lessen aan kinderen uit andere landen. Kees heeft vanaf 1993 tot 2008 een vaste baan aan een muziekschool gehad. Tijdens een 'sabbatical' in Nieuw-Zeeland besloot hij bij terugkomst in Nederland te stoppen met de baan aan de muziekschool en meer zijn eigen weg te volgen in de 'vioolschoolarnhem'.  Kees' uitgangspunt bij het vioollesgeven is de klassieke viooltechniek en de klassieke muziek. In de loop der jaren heeft hij altijd opengestaan voor de voorkeuren, interesses en muziekstijlen die zijn leerlingen meenamen naar de les. Daardoor heeft hij zich ook verdiept in  improvisatie, en allerlei andere muziekstijlen. Het ontmoeten en leren kennen van zo veel leerlingen en hun muziek heeft Kees' leven verrijkt.  Kees komt uit een gezin van docenten. Dit heeft zijn manier van lesgeven direct beinvloed. Andere invloeden komen van zijn eigen vioolleraren, gesprekken met collega's en de opleiding op het conservatorium in Rotterdam. 

 

 Curriculum Vitae 

1 augustus 1968     
Geboren te Odijk, provincie Utrecht

15 juni 1986        
Eindexamen gymnasium alfa Willem Lodewijk Gymnasium te Groningen

1986-1988    
Studie musicologie Universiteit Utrecht

1986-1987    
Privé-vioolles bij Bouw Lemkes

1987-1993   
Studie Viool, Docerend Musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij Jan Hulst. Scriptie methodiek over 'moderne muziek in het onderwijs aan beginnende violisten'.

1993-1995    
Studie Viool, Uitvoerend Musicus aan het Arnhems Conservatorium te Arnhem bij Benzion Shamir. Orkeststage in Het Gelders Orkest.

1993-1999    
Viooldocent aan Muziekschool voor het West-Gelders rivierengebied ‘Peter van Anrooy’ Zaltbommel

1993-heden        
Freelance werkzaam in de muziek in allerlei orkesten, kamermuziekensembles, solo-optredens

1993-1999    
Vaste remplaçant eerste violen Het Gelders Orkest

1999-heden    
Concertmeester van Ensemble Esprit

2000-2001        
Viooldocent aan Muziekschool Zuid-Ooost te Amsterdam. Dirigerend concertmeester van verschillende school-orkest- en operaprojecten voor de Bijlmer muziekschool.

2001-heden 

Prive-lespraktijk in Arnhem

2001-2009    
Viool-, altviool- en ensembledocent aan muziekschool ‘De Muzen’ te Veenendaal

2008-2009    
Werkzaam in Nieuw Zeeland: Lid eerste vioolgroep Christchurch Symphony Orchestra. Vioolsolist in de première van vioolconcert Meditations on Michelangelo van Jack Body met het New Zealand Symphony Orchestra. Eerste viool in Praesto strijkkwartet. Geven van Masterclasses aan de Canterbury University en Otago University. Optredens met kamermuziek, in orkesten, metmoderne vioolsolo muziek door heel Nieuw Zeeland.


2009-heden   
Werk als freelance violist, zie het gedeelte van de website over de musicus.  Deelname aan Improvisatie workshops door Michael Gustdorff

2016 Viooldocent aan de Arnhem International School

2019 Toetreding tot de Muziekmakerij. De muziekschool voor Arnhem en omgeving.

2021 Start leiden orkesten voor strijk-leerlingen in de basisschoolleeftijd

2022 Tevens docent aan 'De Lindenberg' in Nijmegen.

Kees aan zee

 

Kees met het Ligeti Trio

Kees met Tony

<-->